Szent Korona, Szent Korona - tan > Fidesz - wyw.hu

Talált weboldalak ebben a kategóriában: Szent Korona, Szent Korona - tan > 4 weboldal. Kategória leírása: A Szent Korona-tan Magyarország történelmi, íratlan alkotmányának alapját képező hagyomány, melyen a magyar állam eszméje alapult, és amely máig ható befolyást gyakorol az alkotmányos közgondolkodásra.

A Szentkorona-tan lényege

Bevezetőként rögzíteni kell, hogy a Szentkorona-tan nem a Szent Koronára vonatkozó különböző jellegű információk összessége, hanem Magyarország ősi íratlan történelmi alkotmánya. Lényege megmaradása mellett a történelem folyamán a nemzet akaratából a társadalmi-gazdasági fejlődésnek megfelelően formálódott.

www.szittya.com
Mária országa
http://www.mariaorszaga.hu/index.php?menu=bovebben&tipus=tortenelem&kod=222& ...

Ősi, mondáinkban is tükröződő felfogásunk szerint a magyarság, mint nép, mint közösség hivatását Isten szabta meg, jelölte ki.

www.mariaorszaga.hu
Szent Korona-tan

A Szent Korona-tan hívei szerint a felbomló törzsi szervezet, és a megyerendszer bevezetése szükségessé tette, hogy a Kárpát-medence szabad népeinek I. István jogi biztosítékot adjon kiváltságaik, jogaik megőrzésére és a király leválthatóságára - noha erre vonatkozó, István korából származó írásos bizonyíték nem áll rendelkezésre. A tan hívei szerint e gondolat jegyében Szent István király a Szent Koronát a mindenkori király fölé emelte

hu.wikipedia.org
Magyar Szent Korona-tan

Magyar Szent Korona-tan, Szentkorona-eszme: a →Magyar Szent Koronáról alkotott jogelmélete. - A →korona mint jelkép az uralkodó kiemelése és azonosítása mellett jelképezte a koronázókat is, azt a kört, mely az uralkodó hatalmát adta, fenntartotta.

lexikon.katolikus.hu